Knowing our numbers solution Class 6 Mathematics

Knowing our numbers solution Chapter 1 Class 6 Mathematics

अपनी संख्याओं की जानकारी उत्तर कक्षा 6 गणित 

Contents:

Try this page 1

Can you instantly find the greatest and the smallest numbers in each row?

1. 382, 4972, 18, 59785, 750.

Answer: Biggest: 59785; Smallest: 18
2. 1473, 89423, 100, 5000, 310.

Answer: Biggest: 89423, Smallest: 100

3. 1003. 1834, 75284, 111, 2333, 450.

Answer: Biggest: 89423, Smallest: 111

4. 2853, 7691, 9999, 12002, 124.

Answer: Biggest: 12002; Smallest:124

Try this page 2

Find the greatest and the smallest numbers.

(a) 4536, 4892, 4370, 4452. Answer: Greatest: 4892; Smallest:4370.
(b) 15623, 15073, 15189, 15800. Answer: Greatest:15800 ; Smallest:15073.
(c) 25286, 25245, 25270, 25210. Answer: Greatest:25286 ; Smallest:25210.
(d) 6895, 23787, 24569, 24659. Answer: Greatest:24659 ; Smallest:6895.

Try this page 3

1. Use the given digits without repetition and make the greatest and smallest 4-digit numbers. (Hint: 0754 is a 3-digit number.)

(a) 2, 8, 7, 4. Answer: Greatest: 8742; Smallest:2478.

(b) 9, 7, 4, 1. Answer: Greatest: 9741; Smallest:1479.

(c) 4, 7, 5, 0. Answer: Greatest: 7540; Smallest:4057.

(d) 1, 7, 6, 2. Answer: Greatest: 7621; Smallest:1267.

(e) 5, 4, 0, 3. Answer: Greatest: 5430; Smallest:3045.

2. Now make the greatest and the smallest 4-digit numbers by using any one digit twice. (Hint: Think in each case which digit will you use twice.)

(a) 3, 8, 7. Answer: Greatest: 8873; Smallest:3378.

(b) 9, 0, 5. Answer: Greatest: 9950; Smallest:5009.

(c) 0, 4, 9. Answer: Greatest: 9940; Smallest:4009.

(d) 8, 5, 1. Answer: Greatest: 8851; Smallest:1158.

3. Make the greatest and the smallest 4-digit numbers using any four different digits with conditions as given.

9 8 6 7
1 0 2 7
(a) Digit 7 is always at Greatest one’s place
Smallest
(Note, the number cannot begin with the digit 0. Why?)

4. Take two digits, say 2 and 3. Make 4-digit numbers using both the digits an equal number of times.

Which is the greatest number?
Which is the smallest number?
How many different numbers can you make in all?

Answer:

As per question four numbers are possible. They are 2233, 3322, 3232, 2323.

among them

The greatest number is: 3322

The smallest number is: 2233

Try this page 4

Answer:

a. Almira prices in increasing order (ascending)

1788<1897<2635<3975

b. Prices in decreasing order (descending)

3975>2635>1897>1788

Try this page 5

Answer:

1. a. 571 < 847 < 8320 < 9754

b. 9801 < 25751 < 36501 < 38802

2. a. 85400 > 7861 > 7500 > 5000

92547 > 88715 > 45321 > 1971

Try this page 6/Introducing 10,000

89324:

Number name: Eighty-nine thousand three hundred twenty-four

Expansion: 8 X 10000 + 9 X 1000 + 3 X 100 + 2 X 10 + 4 X 1

50000

Number name: Fifty thousand

Expansion: 5 X 10000

41000

Number name: Fourty one thousand

Expansion: 4 X 10000 + 1 X 1000

47300

Number name: Fourty seven thousand three hundred

Expansion: 4 X 10000 + 7 X 1000 + 3 X 100

57630

Number name: Fifty seven thousand six hundred thirty

Expansion: 5 X 10000 + 7 X 1000 + 6 X 100 + 3 X 10

29485

Number name: Twenty nine thousand four hundred eighty five

Expansion: 2 X 10000 + 9 X 1000 + 4 X 100 + 8 X 10 + 5 X 1

29085

Number name: Twenty nine thousand eighty five

Expansion: 2 X 10000 + 9 X 1000 + 8 X 10 + 5 X 1

20085

Number name: Twenty thousand eighty five

Expansion: 2 X 10000 + 8 X 10 + 5 X 1

20005

Number name: Twenty thousand five

Expansion: 2 X 10000 + 5 X 1

Try this page 7/Introducing 1,00,000

Write number name and expansion for the following:

4,57,928 , 4,07,928, 4,00,829 , 4,00,029

Answer:

4,57,928 , 4,07,928, 4,00,829 , 4,00,029

Number name: lakh thousand hundred

Expansion:  X 100000 +  X 10000 +  X 1000 +  X 100+  X 10 +  X 1

4,07,928

Number name: Four lakh seven thousand nine hundred twenty eight

Expansion: 4 X 100000 + 7 X 1000 + 9 X 100+ 2 X 10 + 8 X 1

4,00,829

Number name: Four lakh eight hundred twenty nine

Expansion: 4 X 100000 + 8 X 100 + 20 X 10 + 9 X 1

4,00,029

Number name: Four lakh twenty nine

Expansion: 4 X 100000 + 20 X 10 + 9 X 1

Answer:

  1. 9
  2. 99
  3. 9999
  4. 99,999
  5. 99,99,999

1. Give five examples where the number of things counted would be more than 6-digit number?

Most of the things which we see are many in the numbers.

For example the number of trees, Number of pens, the number of books; number of houses, windows, doors, schools, number of cars, bicycles, motorcycles, buses. You can use any of these.

 

Knowing our numbers solution Chapter 1 Class 6 Mathematics

Ref: Class 6 Mathematics chapter 1.

4 thoughts on “Knowing our numbers solution Class 6 Mathematics”

  1. Find the greatest and the smallest numbers.
    (a) 4536, 4892, 4370, 4452. Answer: Greatest: 4892; Smallest:4370.
    (b) 15623, 15073, 15189, 15800. Answer: Greatest:15800 ; Smallest:15073.
    (c) 25286, 25245, 25270, 25210. Answer: Greatest:25286 ; Smallest:25210.
    (d) 6895, 23787, 24569, 24659. Answer: Greatest:24659 ; Smallest:6895.

Leave a Comment