Life Processes MCQ’s

 

Life Processes MCQ Class 10

Autotrophic Nutrition / Photosynthesis MCQ

1. Raw materials used in the autotrophic mode of nutrition is:

A. Glucose, Starch, Fructose

B. Protein, Fats

C. Carbon dioxide, water

D. Hydrogen, Oxygen

Life Processes MCQ2. Photosynthesis is:

A. Trapping energy of sunlight to form glucose.

B. Synthesis of photosensitive compounds.

C. Oxidation of glucose

D. Oxidation of carbon dioxide

3. The green pigment used in photosynthesis is

A. Phytochrome

B. Chlorophyll

C. Haemoglobin

D. None

4. Chlorophyll is mainly located in which part of the plant

A. Green leaf

B. Bark

C. Stem

D. Root

5. Chlorophyll has a porphyrin ring with _ _ _ _ _ at the centre.

A. Iron (Fe)

B. Chromium (Cr)

C. Magnesium (Mg)

D. Carbon (C)

6. Chlorophyll pigment is located in which organelle of a cell?

A. Mitochondria

B. Vacuole

C. Plastid

D. Chloroplast

7. Apart from the plant which microorganism also do photosynthesis:

A. Algae and cyanobacteria

B. Fungi

C. Paramecium

D. Amoeba

Answer:

1(C), 2(A), 3(B), 4(A), 5(C), 6(D), 7(A)

Heterotrophic Nutrition MCQ

  1. Heterotrophic nutrition is

A. The utilisation of energy obtained by the plants.

B. Breakdown of Glucose into energy

C. Oxidation of Glucose

D. All

2. Digestion of food in amoeba occurs in

A. Nucleus

B. Cytoplasm

C. Food vacuole

D. None

Answer:

1(D), 2(C)

Human Digestive System MCQ
  1. Saliva contains an enzyme which degrades starch into simple sugar. The enzyme is

A. Salivary Amylase

B. Pepsin

C. Trypsin

D. None

2. The stomach produces acidic hydrochloric acid. Why

A. Starch is broken down to simple glucose by it.

B. To neutralise bases present in food.

C. Pepsin needs an acidic medium to work upon proteins.

D. None

3. Hydrochloric acid is secreted by

A. Pancrease

B. Small intestine

C. Liver

D. Gastric glands of the stomach

4. Difference between pepsin and trypsin is

A. They work on different types of protein

B. They are secreted by different parts of the body viz. stomach, Pancrease respectively

C. Trypsin do not need acidic environment unlike of pepsin

D. All of the above

5. Bile juice is secreted by

A. Stomach

B. Saliva

C. Liver

D. None

6. Role of bile juice is

A. Digestion of fat

B. Emulsification of fat

C. Digestion of starch

D. None

7.  An enzyme that degrades fats and oils into simpler fatty acid

A. Lipase

B. Cellulase

C. Amylase

D. Trypsin

8. Herbivores have longer small intestine than a carnivore.

A. True

B. False

9. The small intestine is coiled to increase the surface area. What benefit does it get from the high surface area?

A. Microorganism gets killed due to longer passage.

B. Increases rate of absorption of food

C. Both are true

D. None

10. Cellulase enzyme in ruminant and termites breaks

A. Cellulose

B. Starch

C. Glucose

D. Protein

Answer: 1(A), 2(C), 3(D), 4(D), 5(C), 6(B), 7(A), 8(A), 9(B), 10(A)

Respiratory System

1. A pair of an organ meant for respiration is…

 

 

 

a. Heart b. Kidney c. Lung d. Stomach.

2. Trachea/windpipe contain ‘c’ shaped cartilaginous ring. The function of this ring is to…

a. Trap pathogen b. Prevent collapse of trachea c. Trap Dust and mites d. None

3. Alveoli are made of … tissue.

a. Connective tissue b. Fibrous tissue c. Muscular d. Epithelial (squamous) tissue.

4. Part of the mouth which prevents the entry of food into the trachea while swallowing is…

a. Epiglottis b. Tongue c. Pharynx d. Larynx.

5. The voice box is…

a. Epiglottis b. Tongue c. Pharynx d. Larynx.

6. Pharynx opens into the oesophagus while larynx opens into …

a. Trachea b. Nasal passage c. Blood Vessels d. None.

7. Blood vessels that supply alveoli are…

a. Pulmonary Artery b. Pulmonary vein c. Carotid artery d. Jugular vein.

8. The functional unit of a lung is…

a. Trachea b. Bronchus c. Bronchiole d. Alveolus.

Answers: 1(c), 2(b), 3(d), 4(a), 5(d), 6(a), 7(a), 8(d).

Transportation

1. a Human heart is situated in a cavity slightly right to the sternum. This cavity or notch is…

a. Pulmonary cavity b. Cardiac notch c. Buccal cavity d. None.

2. The human heart has four chambers. Two atria and two ____.

a. Ventricles b. Septum c. Vena cava d. None.

3. The right atrium receives deoxygenated blood while left atrium receives…

a. Air b. Water c. Oxygenated blood d. Lymphatic fluid.

4. Cardiac tissue is an example of which type of tissue?

a. Muscular b. Nervous c. Glandular d. Connective.

5. How many times the human heart beats in a minute?

a. 60 b. 72 c. 120 d. 108.

6. Duration of one complete cycle of heart is…

a. 0.8(60/72)  b. 1.0(60/60) c. 0.6(60/96) d. None.

7. Strongest chamber of the human heart is…

a. Lt. Atrium b. Lt. Ventricle c. Rt. Atrium d. Rt. ventricle.

8. The pressure inside a blood vessel in mm of Hg is:

a. 120/80 b. 180/120 c. 80/120 d. 120/90.

9. Arteries carry oxygenated blood. The only artery that carries deoxygenated blood is…

a. Carotid artery b. Pulmonary Artery c. Renal artery d. none.

Answer:  1(b), 2(a), 3(c), 4(d), 5(b), 6(a), 7(b), 8(a), 9(b).

Excretion

1. The major excretory organ is…

a. a pair of kidney b. a pair of lungs c. Spleen d. Liver.

2. The functional unit of a kidney is…

a. Glomerulus b. Nephron c. PCT d. DCT.

3. The number of nephrons (in million/10 lakh) in each kidney is…

a. 1 million b. 2-3 Million c. 5 million c. 10 million.

4. Do we find glucose in urine normally?

a. Always b. Never c. Only in case renal impairment d. Sometimes depending on intake.

Answer:  1(a), 2(b), 3(a), 4(c).

See also: Life Processes Objective Questions.

Life Processes Notes.

For the detailed answer, see explained notes and questions on Life Processes.

 

 

 

2 thoughts on “Life Processes MCQ’s”

  1. Nice you could even give some extra mcq s. N some more Important questions it’s helpful for peaple like us hope u do it

    Reply

Leave a Comment