NCERT Science Class 6 Chapter 9 Exercises question answer solution

The Living Organisms – Characteristics and Habitats Exercises question answer solution

1. What is a habitat?

Answer: A habitat of an organism is the natural environment where the organism lives. For example, a lion lives in a forest, so the forest is a habitat of the lion.

2. How are cactus adapted to survive in a desert?

Answer: Cactus lives in a desert where water is available in very less amount. So cactus has mechanisms which make it survive in such a harsh climate. They are:

Leaf is modified into spines: Transpiration through leaves result in a significant loss of water. To prevent this, leaves of cactus are transformed into spines and photosynthesis is carried out by the stem.

Waxy cuticle on the stem: A thin layer of wax cover the Stem. It decreases the loss of water from stem transpiration.

Spongy stem: Stem of cactus is spongy. It stores a significant amount of water to perform various plant functions like photosynthesis.

3. Fill up the blanks
(a) The presence of specific features, which enable a plant or an animal to live in a particular habitat, is called _______.
(b) The habitats of the plants and animals that live on land are called _______ habitat.

(c) The habitats of plants and animals that live in water are called _______ habitat.

(d) Soil, water, and air are the ________ factors of a habitat.
(e) Changes in our surroundings that make us respond to them are called _______.

Answer: (a)Adaptation, (b) Terrestrial, (c) Aquatic, (d) Abiotic, (e) Stimuli.

4. Which of the things in the following list is nonliving?
Plough, Mushroom, Sewing machine, Radio, Boat, Water hyacinth, Earthworm

Answer: Plough, sewing machine, radio, boat are examples of non-living objects as they are human-made.

5. Give an example of a non-living thing, which shows any two characteristics of living things.

Answer: There are many objects which we can relate to a living organism. But the reason behind all these are scientific and differ in the way happens to a living organism. For the sake of example, we can take an example of a river, a cloud, a car, etc.

Following are the reason in support of the river:

A river flows, so it shows movement.

A river grows in the rainy season and becomes bigger.

Sometimes during summer season or drought, some rivers dry out. It can be compared with death.

6. Which of the non-living things listed below, were once part of a living thing?
Butter, Leather, Soil, Wool, Electric bulb, Cooking oil, Salt, Apple, Rubber

Answer: Butter, leather, wool, cooking oil, apple.

7. List the common characteristics of living things.

Answer:

An organism needs food

They Show Growth.

Organism Respire.

They respond to Stimuli.

Living Organism Excrete.

Organisms Reproduce.

Organism Die.

For details see summary note.

8. Explain, why speed is important for survival in the grasslands for animals that live there.

(Hint: There are few trees or places for animals to hide in grasslands habitats.)

Answer: We can classify grassland into two categories. Predator and prey. Lions, tigers, wolves, jackals, kites, alligators, etc. are predators. Prey include deer, rabbit, goat, cow, buffalo, etc.

A predator thrives by eating its prey. Speed plays an important factor in balancing the situation. If the speed of a predator increase, a predator will kill all its prey. Imagine if deer becomes slow, will we ever see them in the forest!

See also:

Quick revision notes of chapter 9.

Activity Explanation of chapter 9.

 

Reference: NCERT Science Class 6 Chapter 9.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top
We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications